onsdag 16 februari 2011

Vårt dagliga bröd/Our Daily Bread


En diet utan kolhydrater har blivit populär. Inget bröd, ris eller pasta för att inte tala om potatis, nästan lika omoraliskt att äta som det var att röka cigaretter för ett par år sedan. Den här nya trenden oroar bagarna i Finland.

Enligt en artikel i Vasabladet den 16 februari 2011 lider bagarna i svenska Österbotten av att svenska dieter anammas rakt av. "Österbottningar influeras av svenska trender och de tänker inte på att brödkulturen i Finland är en helt annan än i Sverige" säger en österbottnisk bagare.

Brödkonsumtionen minskade med 4% år 2010. Man äter mindre bröd i samband med måltiderna, trenderna ändras. Nu äter man mindre rågbröd (!!!???) och mer semlor, och semlorna äts som mellanmål. Även färdigskivat bröd blir populärare.

Tillsätter man lite nötter och frön i brödet och kallar det GI-bröd tycks det gå att sälja åt dagens dietslavar konstaterar Mr Johan som aldrig har sett så smala människor som de brödälskande fransmännen.

In engrish

A diet without carbohydrates have become popular. No bread, rice or pasta, not to mention the potatoes, almost as immoral to eat as it was to smoke cigarettes for a few years ago. This new trend is concerned bakers in Finland.

According to an article in Vasabladet February 16, 2011 suffering from the bakers in Swedish Ostrobothnia by the Swedish diets embraced outright. "Ostrobothnians influenced by Swedish trends and they do not realize that bread culture in Finland is very different than in Sweden, " says one Ostrobothnian bakers.

Bread consumption fell by 4% in 2010. You eat less bread at meals, trends change. Now you eat less bread (!!!???) and more rolls, and buns were eaten as a snack. Even sliced bread becomes more popular.

Appoints a little nuts and seeds in the bread and call it GI bread seems to be able to sell on today's diet slaves says Mr. John who have never seen so thin people as the bread-loving French.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar